Bastubad på Storklubb

Sen gammalt hör att några av Ålands sjöräddningssällskaps över 120 frivilliga sjöräddare badar bastu på annandag jul. Den här gången gick färden mot Storklubbs numera nedlagda sjöbevakningsstation dit jag hakade på. Julbastu är något att ta på största allvar, trots visst oväder i form av snålblåst och regn.

Med hjälp av räddningskryssaren Svante G (som jag tidigare berättat om) styrde vi från Korrvik i Mariehamn för att där stråla samman med landskapets nya kombinerade oljesanerings- och sjöräddningsbåt Krickan som sköts av Lumparlandsavdelningen. Sjöräddaren Oscar Strand kom efter med egen båt vilket är rätt tappert så här den 26 december; men med en 60 hästars tvåtakts Johnson är de flesta, inklusive Strand, ostoppbara.

Storklubb är för övrigt i många avseenden en historiskt högintressant plats. För etthundra år sedan var holmen befäst av uppemot 150 ryska soldater som rätt isolerade utkämpade första världskriget på denna egentligen demilitariserade Föglöholme. Även om detta har jag berättat tidigare.

Vill man förresten ytterligare fördjupa sig i sjöräddningssällskapets flotta finns här storyn om sällskapets flaggskepp Ulabrand.

Sjöräddare är en skön samling frivilliga hjältar, alla är välkomna för att göra båtlivet tryggare. Bland dem finns unga och äldre, pratkvarnar och av den tystare sorten, kvinnor och män, IT-specialister, skeppare, åkare, tekniker och många andra. Det är just det som gör frivilligarbete så coolt. När läget är skarpt är alla lika betydelsefulla.

Storklubb som ligger utanför Föglö är i dag inte längre verksamt som sjöbevakningsstation, den stora fastigheten sköts av det nybildade Fastighetsverket medan bastubyggnaden hanteras av Ålands sjöräddningssällskap. Den är gediget byggd av stock och eldas med ved. Det finns elektricitet men inget rinnande vatten vilket ytterligare höjer upplevelsen. Inget går upp mot att tvaga sig med vatten ur ämbar!


Färden till Storklubb gick med räddningskryssaren Svante G. Till vänster frivilliga sjöräddarna Christian ”Kiku” Stenbäck som till vardags jobbar på Albanus, Svante Lönngren som annars återfinns på Crosskey samt Stephan Remmer som hör till de anställda vid sjöräddningen. Remmer är skolningsansvarig och läser samtidigt in en sjökaptensexamen vid Aboe Mare i Åbo.

Landskapet Ålands allra nyaste räddningsbåt Krickan som är stationerad i Långnäs på väg att lägga till. I fören frivilliga sjöräddaren Stefan Karlsson och i aktern Brage Stenberg.

På fast mark ser vi här frivilliga från Lumparlandsavdelningen. Från vänster Stefan Karlsson, Stefan Finnerman, Isac Nordberg, Joakim Wilhelms och Brage Stenberg.

Stefan Finnerman som annars har fullt sjå i sitt arbete på Paf i färd att fotografera tonnaget på plats på Storklubb.


Storklubb var förr om åren en väl bemannad sjöbevakningsstation men är numera nerlagd. Däremot finns radarspaning kvar på ön.

Svante G i all sin prakt.
Det blev också en skogspromenad och en tillbakablick på hur läget var för etthundra år sedan. Från vänster Kiku Stenbäck, Joakim Wilhelms, Stefan Karlsson, Stefan Finnerman och Brage Stenberg.


Stephan Remmer såg till att bastun och vattnet blev varmt denna halvkyliga annandag jul.

Med egen båt kom Oscar Strand, till vänster, som jobbar som teknisk assistent vid sjöräddningen.

Hemfärden gick genom ett dimmigt skärgårdshav.

Marschfarten 34 knop gör att hjälpen snabbt kommer på plats. Till höger vattenjeten Betsy som är en gåva från svenska Sjöräddningen i samband med att Ålands sjöräddningssällskap fyllde femtio häromåret.

Kommentarer

Populära inlägg