Världens tuffaste racingtävling

Ibland är magen uppe i halsen, läpparna fladdrar, hjärtat bultar och man tänker att detta kan vara det sista man gör. Sedan kommer euforin, adrenalinet, glädjen och känslan av att på något, om än litet, sätt förstå drivkraften hos de som riskerar allt för att vinna. Det handlar om TT Race.
Världens tuffaste motorcykelrace arrangeras varje år på Isle of Man. Här samlas världens främsta mc-förare för att göra upp om segern. Alla gör allt och ibland går det på tok. Hittills har över 250 förare dött i krascher, i fjol förolyckades fyra i jakten på den pokal som sedan år 1907 utgjort förstapriset. Den väger 30 kilo och är gjord i solitt silver.
I går hade jag möjligheten att testa banan i baksätet på en slags trehjulig motorcykel som IOM Trike Tours använder för att sälja upplevelser. Det blev en tur som sent ska glömmas. Även om vår toppfart ”bara” var 140 km/h var det adrenalinladdat och man kunde nästan föreställa sig de krafter som de riktiga förarna har att hantera. De brukar beskriva TT Race som den ”ultimata adrenalinkicken”.
Vi körde banan på cirka nittio minuter. Banrekordet är 16,53 och sattes av Michael Dunlop i fjol... På ett varv för oss hade de riktiga klarat sex varv.
Racet går dessutom i släkten, Michaels farbror var Joey Dunlop som är en legend i ordets allra bästa bemärkelser även om han dog i en trivial motorcykelolycka i Estland år 2000.
Banan är lite drygt 60 kilometer lång (37 och 3/4-dels miles) och inte anpassad för motorcykeltävlingar på ett enda ställe. Det är en vanlig landsväg med guppar och böjar och träd och hus och så vidare. Det är helt omöjligt att förstå har förarna kan slunga sig längs vägen på det sätt man kan se på Youtubefilmerna längst ner. Har man vägarna förbi Isle of Man hör det närmast till allmänbildningen att runda banan!
Redo för action!

De fyras gäng.

Otroliga vyer ramar in banan.

Undertecknad och legenden Joey Dunlop som från sin minnesplats håller ett vakande öga över dagens förare.

Bergets kung.

Kolla klippen nertill, de är helt omöjligt att slita sig från dem!


Kommentarer

Populära inlägg