Tar Åland efter USA?

Sitter i Bryssel och ska snart gå till Europaparlamentet för att prata vårjakt, parlamentsplatser och mycket mer. Utanför faller lite överraskande några vilsna snöflingor.

Har skummat nyheterna hemifrån och ser att finansministeriet kommit med ett förslag på hur Sotereformens effekter ska neutraliseras på Åland. Dokumentet som rubriceras ”Ibruktagandet av Ålands landskapsavdrag i samband med vård- och landskapsreformen” skrevs i fredags och levererades till Ålands landskapsregering i går. Jag har läst det och hittar rätt många lösa trådar och oklara tankar. Vad blir effekterna när en linjär kommunal skatt möter en progressiv statsskatt? Hur ska man nå en överenskommelse om klumpsumman? Varför har LR inte deltagit i grundarbetet? Blir det faktiskt rättvist mellan låg-, mellan- och höginkomsttagare? Det finns helt säkert många andra oklarheter som jag missat och som måste analyseras noga.

Trots detta går lantrådet Katrin Sjögren ut och hyllar finansministeriet och kallar förslaget för en ”seger för självstyrelsen”. Detta är synnerligen underligt och har uppenbarligen skett utan analys av effekterna och tydligen utan diskussion i landskapsregeringen.

Detta är ytterligare ett exempel på Trumpifieringen av vår värld. Man skjuter från höften och bortser från analysen. Alternativa fakta räcker gott.

Jag tycker självstyrelsen är värd mer eftertanke och utvärderingar än ytliga Facebookuppdateringar och snabba gillanden.

För övrigt är #SeanSpicerSays just nu det roligaste som finns trots att det bär rätt många likheter med det som just nu tycks hända i Mariehamn.

Ålands lantråd Katrin Sjögren?
Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer?

Kommentarer

Populära inlägg