Trumps värld är bedrövlig

Det har gått två dagar sedan Donald Trump svors in som USAs fyrtiofemte president. Hans första tal var i alla avseenden eländigt, isolationistiskt och alltför simpelt för att anstå en ledare eller statsman. Det var en uppvisning i elände och i vart fall jag tänkte nånstans att det var bra för det borde inte kunna bli värre... Dagen efter åkte Trump till CIA, världens mäktigaste spionorganisation, och gav i från sig ett ännu bedrövligare tal stående framför en vägg av de hjältar som som dött i tjänst för att sådana som Trump ska kunna väljas till världens mäktigaste människa. Ironin i det.

På två dagar lyckades alltså denne halvfigur (som jag allt mer hoppas aldrig satt sin fot i vårt fina landskap) hålla två tal av vilka inget fått godkänt i någon av de grundskolor som fostrar åländska ungdomar.

Frågan man nu måste ställa sig är vad vi kan göra. USA leds av en fullblodsnarcissist som är kapabel till allt utom sunt förnuft och sammanhängande tankemönster. Trump är inte förmögen att uttrycka fullständiga meningar och han pratar om sig själv i tredje person. Det kan alltså inte bli eländigare och det har USAs kvinnor insett och det måste vi alla inse. Lyckas vi föra in den goda smaken i samtalet på nytt kan vi alla sluta som vinnare. 

Vi måste alla delta i kampen mot trumpifieringen; den ideologi som hissar det banala och dissar den goda smaken och det intellektuella umgänget. Det gör vi genom att ställa upp där vi behövs. Genom att rycka in istället för att sitta hemma och klaga. Vi kan inte göra något åt det som varit men vi kan förändra allt som kommer. Vi borde ägna mer kraft åt att söka rätt istället för fel och berömma istället för att kritisera. Trump och hans gelikar är dessvärre resultatet av förenkling och minsta motståndets lag. Brexit är ett annat symptom på samma dilemma som uppstår då samtalet människor emellan upphör. 

Det har nog blivit dags för oss alla att kavla upp våra ärmar och göra det dagsverke vi anförtrotts av våra förfäder och våra barn. Lyckas vi inte med det blir vi alla som Trump en dag och det vore det sista denna värld behöver. 
 
En knuten näve illustrerar antagligen mycket väl den man som numera huserar i Vita huset.
 
Här håller Donald Trump ett tal till CIA utan början eller slut eller huvud eller fötter. Det var ett sammelsurium värdigt kön utanför Dixiegrillen på den tid det begav sig. Hela eländet finns att beskåda här på CNN. Hela eländet finns att beskåda här på CNN. 

Kommentarer

Populära inlägg