100 dagar om coronahösten

I dag kom den från tryckeriet, den nya boken om Coronahösten 2020 som jag skrivit tillsammans med fotografen Therese Andersson och formgivaren Outi Bergman. Den börjar den 15 augusti och slutar den 22 november och täcker in de händelser som formade en slags vardag under en höst vi aldrig ska glömma.

Här kan både Coronahösten och Coronavåren köpas, för leverans till hemmet, endast 24 euro per styck!

Bokens titel är ”Coronahösten – 100 dagar i det nya normala” och ska läsas som ett nyhetsreportage med personlig touch och lokalt anslag med internationellt perspektiv. Coronaviruset har slagit hårt mot hela världen och lämnat kaos och arbetslöshet bakom sig. I dag finns det vaccin som distribueras över hela världen i en logistiskt mycket svår operation.

Utdrag ur boken:
”Nu är det dags att knyta ihop våra insikter från ett år som för alltid förändrar oss och den tillvaro vi lärt oss ta för självklar.” 
”Alla är förvisso drabbade men medan många förlorat sin sysselsättning, sina kunder och en stor del av det sociala liv som utgör grunden för tillvaron är det många som tvingats arbeta hårdare än någonsin och tackla utmaningar vi aldrig tidigare sett.” 
”Vi hoppas våra böcker från denna extraordinära tid hjälper er minnas och skapar insikter om en tid vi aldrig kan glömma men helst hade undvikit. Vi gör inte heller den här gången anspråk på att sitta inne med sanningen eller svaren. Vi berättar vår bild av det som hände. Vi är vanliga ålänningar som lika förskräckta som alla andra betraktade pandemins framfart från sidan. Det här vår berättelse om 100 dagar mot det nya normala.”

 Till sist:

”År 2020 blev en lång inbromsning av precis allt. Vårt sociala liv upphörde på många sätt, resorna försvann liksom en stor del av umgänget. Arbetslösheten blev en del av vardagen på ett helt annat sätt än hittills. När detta skrivs har det gått elva månader sedan covid-19 första gången upptäcktes i Kina. Före det hade vi hanterat sex olika former av coronavirus med varierande framgång men oftast framgångsrikt. Det sjunde blev oss övermäktigt och jag tänker på det som alla gamla sjömän vet är sant – var sjunde våg är värst.” 

Att skriva en dagbok om en pandemi och dess effekter är både lätt och svårt samtidigt. Det lätta är att det finns hur mycket som helst som händer, det svåra är att veta om det är viktigt eller inte.

Jag hoppas alla som väljer att läsa boken ska gilla innehållet och spara den på en hylla någonstans för att läsa den om tio eller tjugo år. Då kommer det att vara ett historiskt värdefullt dokument.


Boken om Coronahösten finns i Mariehamns bokhandel och Lisco.
 Den kan även köpas för hemleverans på denna länk.

Kommentarer

Populära inlägg