Korpis steg har stannat

Den 22 januari tog det slut och Allan Korpi lämnade vår jordiska tillvaro i en ålder av 84 år. Han begravdes senaste måndag och hyllningsorden var många och hjärtliga.

Det är inte så konstigt, Allan Korpi var en kompis och idrottslegend av yppersta klass.

Allan ställde upp för alla och har på egen hand drivit fram en stor del av alla de löpare som på olika sätt lämnat minnen efter sig i resultatlistorna. I boken Ålands Idrott som jag skrev för några år sedan handlade delar om just Allan Korpi:

Första gången gången han låter tala om sig var 1954. En talang som denna sommar inleder en karriär som ska sträcka sig längre än de allra flesta är Allan Korpi som några år tidigare flyttat från Hammarland till Mariehamn. Han är 19 år och blir nia i SFI-mästerskapen på 1.500 meter. Hittills har unge Korpi levt på sitt naturliga löpsteg. SFI-mästerskapen blir en språngbräda då SFI-tränaren Gusti Laurell tipsar Korpi om mer målmedvetna träningsmetoder.

Bland annat detta resulterar i att 1955 blir ett år då inte mindre än 52 junior- och seniorrekord stryker med på tävlingsbanorna. Allan Korpi vinner DM på 400 meter och 1.500 meter samt blir total juniortvåa i SFI som medeldistansare. Dessutom är Korpi tillsammans med LUIAs Klas-Göran Jansén landskapets främste skidåkare. Inte nog med det, Korpi tävlar även framgångsrikt i den sakta uppblommande grenen backhoppning! Hans aktiva karriär ska sträcka sig över två decennier varefter han med lika stor framgång blir tränare för unga adepter.

Allan Korpi räcker ännu inte till mot de utländska stjärnorna men han börjar sakta kapa sekunderna. Det är inte så konstigt. Som barn på 1940-talet sprang den unge hammarlänningen varje dag de fem kilometrarna mellan hemmet i Byttböle och skolan i Näfsby. Den grundträningen ger resultat. Åren 1957 och 1958 förbättrar Korpi de åländska rekorden på samtliga distanser mellan 800 meter och 10.000 meter!

1959 debuterar Allan Korpi för Finland i landskampen mot Sverige i Göteborg. Därmed blir han den första IFK-aren som tävlar för Finland. Frej Liewendahl representerade Turun Urheiluliitto och Helsingfors IFK då han var som allra bäst. Att Korpi får följa med till Göteborg har en dramatisk förklaring som började året innan. 1958 ställde han upp i 10.000 meter i FM och blev varvad av segraren. Detta får honom att bita ihop ytterligare. Vid tävlingarna 1959 är det en ny Allan Korpi på startlinjen. I en hyperdramatisk uppgörelse pressar Korpi den finländske landslagslöparen Erkki Rantala ända fram till mållinjen. Tiden skrevs 30.28,6 för bägge löpare men Rantala förklaras ändå som segrare. Allan Korpi får dock en Göteborgsbiljett som plåster på såren. Det blir en stark start. Finland vinner med 209-200.


Om Allan Korpi finns oändliga källor att ösa ur. Jag minns honom som en i grunden snäll människa som ville alla väl och ständigt levererade mer än vad någon önskade. Allan hörde till de idrottsledare som stod där och inget annat krävde än sin adepts bästa försök.

I den mån himlen faktiskt finns, och där borde vid det här laget stå både en och annan gammal idrottshjälte, finns mycket att göra för Allan Korpi. Jag är rätt säker på att han inom kort har satt igång regelbundna träningar där han står mellan änglarna och klockar prestationerna. Inte för sin egen utan för alla andras skull.
År 1959, 24 år gammal, gjorde Allan Korpi landslagsdebut för Finland mot Sverige i Göteborg. Därmed blev han den första IFK:aren som tävlade för landslaget. Frej Liewendahl hade tidigare tävlat för Finland men då representerande Turun Urheiluliitto. Finland vann med 209-200!
Under 1950-talet prövade man allt och Allan Korpi var inte den som bangade backhoppning. Här är han i en stilstudie.
Själva backen fanns i Mariehamn, lite nedanför där Högskolan på Åland står i dag. På bilden ses följande som utgjorde kärntruppen av backhopparna år 1956. Till exempel Risto Wilkman, E. Pakarinen, Eino Parkkinen, Kjell Finne, Allan Korpi, Robert Sjöblom, Lasse Wiklöf, Leif Parkkinen, Kurt Jäderholm, Jörgen Nordberg, Stig Byman och Sture Carlson.


Kommentarer

Populära inlägg