Centern behövs i regeringen

Inget parti har lika mycket medvind som det svenska Centerpartiet just nu. Rekordmånga på stämma, fler motioner än tidigare, stort intresse från internationella gäster och så vidare. Det går bra och därför är jag glad över att få vara med på ett hörn och träffa vännen Annie Lööf och hennes partivänner under den pågående partistämman i Malmö.

Platsen är Clarion Hotels magnifika konferensanläggning som inbjuder till såväl enskilda möten som stora konvent. Jag hade förmånen att träffa Bremain-förespråkaren Nick Clegg från Storbritannien som höll ett briljant tal till stämman – mer om det på denna blogg senare.

Det blev också tid för möten med svenska Centerns internationella talesperson Kerstin Lundgren, finländska Centerns delegation med partisekreterare Jouni Ovaska och utrikespolitiske rådgivaren Jari Haapiainen samt Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Försöker få dem att göra en resolution till ALDE-partiets stora decemberkongress och föreslå att lagstiftande regioner i Europa ska bli ihågkomna när Storbritanniens EU-parlamentsplatser ska fördelas. Hoppas för Ålands bästa på framgång.

Passade också på att rikta en hälsning till det svenska Centerpartiet från oss alla på Åland. Det lät ungefär så här:

Kära vänner av personlig frihet, företagande och egna initiativ, Centerpartister;

jag bär med mig varma hälsningar från det självstyrda Åland och önskar er alla styrka och arbetsglädje inför det utmanande och spännande år ni har framför er. Ni har jobbat hårt och förtjänat den framgång ni fått. Fast slaget är inte över. Nu gäller det att fortsätta vara målmedvetna och fortsätta spurten. Eller som vi säger på Åland, gå ut med allt du har för att sedan öka! Sverige behöver centerpartiet för att bringa ordning i ledarskapet och tydlighet i besluten samt glädje i vardagen. Centerns politik har antagligen aldrig varit viktigare än i dag när jaget allt oftare tycks viktigare än laget.

Åländsk Center har sedan starten för drygt fyrtio år sedan varit med och byggt upp ett örike som inte är svenskt och inte finländskt utan rätt och slätt åländskt. På Åland lever centerideologin starkt. Vi är decentraliserade ner till mikronivå vilket skapat ansvarstagande medborgare och sjudande lokalsamhällen. Genom att låta folk ta ansvar för sina egna liv vill vi att idéer ska växa och bli till företag och vi vill inspirera människor att göra skillnad. Självstyrelse är nyckeln till goda samhällen och borgar för att jämställdhet och trygghet råder över hela Åland.

Åland är Fredens öar. Vi är demilitariserade och neutraliserade och vår självstyrelse fyller snart etthundra år. Vi är bara knappt 30.000 invånare men har ändå en stark internationell närvaro. Människor med över nittio olika nationaliteter bor på Åland. Våra företag arbetar över hela världen och våra rederier ser till att handeln mellan Sverige och Finland löper smidigt, varje dag året runt.

Åländsk och svensk centerrörelse kämpar för den enskilda människans frihet, för nödvändigheten av privat företagande och för rätten att styra över sina egna liv i sin egen vardag. I det arbetet glömmer vi aldrig de svagaste, ett samhälle definieras alltid efter hur man tar hand om de som behöver hjälp.

I tider av tilltagande individualism behövs en stark centerrörelse som lyfter fram tillsammanskapet och gemenskapen. Som aldrig väjer för problem men som alltid kan föreslå lösningar.


Undertecknad i full fart i talarstolen inför 1.500 centerpartister i Malmö. Spännande och inspirerande!

Knappt en stol stod tom när svenska Centerpartiet diskuterar framtiden.
Samhällsbygge handlar om att inspirera människor att göra rätt. För det krävs ett tydligt ledarskap och därför måste svensk center tillbaka i regeringsställning.

Med dessa ord önskar jag er alla lycka till i det fortsatta arbetet. Vi måste tillsammans hjälpa varandra att bli starkare. Minns energin från denna kongress och bär den med er när utmaningarna uppstår, för det gör de. Fortsätt jobba för ett bättre Sverige, glöm inte Åland och kom ihåg att framtiden skapar vi själv och arbetet pågår som bäst!Kommentarer

Populära inlägg