Olika sidor i debatten

Inlägget häromdagen som handlade om ekonomen Edvard Johanssons syn på lite olika dagsaktuella frågor satte igång en liten debatt både på mejl och på Facebook. Det är bra. All utveckling börjar med olika syn på frågor. En kompis till mig mejlade till exempel följande. Jag skriver inte ut namnet då jag tycker det får stanna hos mig. Innehållet är ändå intressant och lärorikt, trots att inlägget gjorde skrivaren i fråga lite ”småsur”:”Du följer tyvärr flocken av politiker, affärsmän, tyckare och andra med sina mantran: stan har alltid fel, alla stadsbor är sossar, stan är förstörd, stan har för mycket regler, stan tar alla pengar, det är orättvist att allting finns i stan...
Jag är stadsbo och trivs och är stolt  över att vara det. Jag tycker det är bra att det är nån jävla ordning i en stad. Däremot kan man säkert justera och luckra upp stelbenta regelverk. Men jag tycker att en stad skall vara en stad och motor i en region. Eckeröborna blir inte heller inte lyckliga av att vi decentraliserar olika landskapsmyndigheter och service till Sund, Geta och Lumparland.

Till saken, det är främst denna formulering som retar mig:

EJ: Utan konkurrensen från Jomala hade Mariehamn och Åland inte expanderat så mycket som de facto skett. Konkurrensen mellan kommunerna har varit bra för helheten.
JP: Det är riktigt. Stadsborna skulle aldrig ha varit så på tårna och så intresserade av centrumutveckling om det inte varit för attackerna från Jomala.

Faktum är att det är Jomala som kunnat utnyttja alla fördelar med att ligga nära den lilla metropolen Mariehamn. Eller tror du att de kloka, driftiga politikerna och företagarna i Jomala kunnat genomföra bedriften ifall de hade funnits i Lumparland eller Geta?
Att schakta undan jordbruksmark och spränga berg är inte så svårt. Särskilt om man låter grannen stå för all långsiktig planering och investeringar i  skolor, kultur, social sektor etc. Jag tror knappast att jomalaborna i Gottby, Överby och Södersunda är särskilt intresserade av att hjälpa oss mariehamnare med det. Men dom på Solberget, i Möckelö och Fågelberget kommer nog att förvänta sig full service av staden, eftersom dom egentligen anser sig vara stadsbor. Och då tycker jag att man skall vara med och bekosta planering och de långsiktiga investeringarna, inte bara köpa utrymme när behov uppstår.

Konkurrensen mellan de pyttesmå åländska  kommunerna är sjuk. För våra konkurrenter finns i Åbo, Stockholm, Norrtälje, Uppsala och Helsingfors. I denna konkurrens står sig en enskild åländsk kommun slätt, hela Åland måste stå starkt då.

Trevlig helg på dig din smygbonde!”


Ett uppriktigt menat mejl måste självklart få ett svar. Så här skrev jag tillbaka:


”Jag får tacka för responsen och ska ta till mig det du skriver. Jag tycker också staden är fin, gör mycket rätt och mer därtill. Men jag saknar ibland den tanke på hela Åland som så många säger sig ha men som så få visar i verkligheten. Till exempel tycker jag det är dumt av staden att lämna det egentligen enda samarbetet som de åländska kommunerna på riktigt har. Ålands kommunförbund kunde blivit en bra motpart gentemot landskapsregeringen. Med Mariehamn borta, blir det förbundet nästan ingenting. Varför ska Mariehamn då vara med och betala för ett samarbete där man är bara en röst av sexton? För att det är att ta ansvar för en helhet vars inre kärna utgör Mariehamn. Är man stor måste man vara snäll. Och visa vilja till ledarskap.


När det gäller Jomala håller jag med dig. Jomaliterna har utnyttjat sitt läge intill staden. Dumma vore de väl annars. I ett sånt läge borde Mariehamn ha varit lite mer kreativt när det till exempel gäller utvecklingen av stadens centrum. De nya och större butiker som nu etablerar sig i Jomala hade kanske kunnat komma till staden istället. Om inte regler, tider och principer hade kommit emellan. Det finns historiska paralleller. Den minnesgode kanske kommer ihåg Eckeröhallen som stadens dåtida politiker i stort sett tvingade bort från Mariehamn. Det är stadspolitik när det är som sämst. Den hallen hade varit en succé i turistsatsning Mariehamn istället för en huvudvärk där den ligger i dag. Infrastrukturella satsningar i all sin ära men lite praktiskt tänk är nog heller sällan fel.

Och konkurrensen, den vidhåller jag att oftast är väldigt bra. Säkert finns det, som med allt annat, undantag. Men oftast inte.

Hörs stadsfrasse!”

Till sist. I går avled Donna Summer vilket kanske inte direkt kan kopplas till kommundebatten på Åland. Men utan hennes insatser hade i vart fall mina ungdomsår blivit lite tråkigare. Vila i frid.

En intervju hos Jacob Dahlin...

Och den bästa låten av dem alla...

Kommentarer

Populära inlägg