Inlägg från Sveriges trädgård

Föreläsningsturnén kring boken om ”Gryningspyromanen” fortsätter. I går stod Ronneby på tur i en vårsol som vi här uppe betraktar som stekande. Det blev en lärorik och uppfriskande utflykt och möten med en lång rad spännande människor. Försäkringsdirektörer, brandmän och -kvinnor, frivilliga och anställda i en inspirerande blandning.

Ronneby hör till Blekinge eller ”Sveriges trädgård” som länet kallas. Följaktligen blir Ronneby själva hjärtat i den trädgården. Det gör man skäl till. Ronneby är en skön liten stad som sedan 1387 haft så kallade stadsprivilegier. Grönskan är grönare och stadskärnan pittoreskare än det mesta. Närmaste större stad är Karlskrona där man bland annat hittar världens modernaste ubåtstillverkning och ett sjöfartsmuseum som kanske bara överträffas av vårt eget! Karlskrona börjar med besked kunna sina grejer. De har de facto haft flottbas sedan 1652 då danskarna släppte Blekinge.

Ronneby visade inte bara upp sig från sin bästa sida i går. Matmässigt blev det homerun med den svenska nationalrätten raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt i Bergslagskrogen. Världsklass så klart. Om det finns något jag kan åka land och rike runt för så är det vällagad svensk husmanskost!

Väl hemma igen konstaterade jag att man i sommar av allt att döma ska börja dyka efter UFO i Ålands hav eller någonstans i närheten. Nyheten spreds blixtsnabbt över världen vilket kändes nostalgiskt för mina minnen gick omedelbart tillbaka till den fina gamla tidningen En Ding Ding Värld som lyste upp folks tillvaro på 1990-talet. De och inga andra har bjussat oss på rubriker som ingen annan lyckades med. Eller vad sägs om följande?

Stenålderspojken vägrade äta upp sin spenat - svalt ihjäl

Chris gifte sig med sin gitarr

Oljeborren öppnade portarna till helvetet - släppte ut djävulen

Krokodilmannen finns

Hemligt foto bevisar den fientliga handlingen: Ryssarna sköt ner ett UFO – 1987 (Det kan alltså vara detta som dykare nu hittat!)

Dinosaurierna utrotade sig själva – med krocklekar

Columbus fick hjälp av utomjordingarnas karta

Reuben var en bråkstake – kniven genom huvudet botade honom


Raggmunk och stekt fläsk och lingonsylt är allt vad en man behöver. Om ni mot förmodan inte redan visste det.
Ronneby kan jag varmt rekommendera efter onsdagens besök. Trevliga människor och en vacker stad. Då har jag inte ens nämnt klimatet som är sydländskt.

Kommentarer

Populära inlägg