Låt 2021 bli ett friskt nytt år

År 2020 är till ända och det är på tiden. Aldrig förr har vi väl sett så mycket fram mot att lämna ett år bakom oss för att ta oss an ett nytt. För ett år sedan stod vi förväntansfulla och såg fram mot ett nytt decennium med allt vad det innebär.

Efter ett tyst år går vi in mot ett nytt, fullt av liv, ambitioner och förväntningar.

Vi som varit med lite minns 1970-talet och oljekrisen och lågkonjunkturen, vi minns 1980-talet och dess högkonjunktur och glada dagar som slutade med att Berlinmuren föll.

Sedan följde 1990-talet och globalisering och tilltagande digitalisering för att därefter gå vidare till 2000-talet med dess terrorattacker och USAs förste färgade president som mer än mycket gav oss tro på en vackrare framtid.

2010-talet präglades av den arabiska våren som innebar slutet för diktatorer och början på frihet för länder som Syrien, Libyen och Jemen vilket i sin tur ledde till inbördeskrig och flyktingkatastrofer. Allt hänger ihop och världen blev säkrare och osäkrare; samtidigt.

När 2020 kom för exakt ett år sedan såg vi fram mot ett nytt decennium som en konstnär betraktar ett vitt papper, fyllt av möjligheter. Till följd av det sjunde kända coronaviruset vars följder blev covid-19 gick det mesta överstyr och vi på Åland har tillsammans med resten av världen ställts inför något vi som lever nu aldrig hanterat förr – en pandemi.

Jag har gett ut två böcker tillsammans med fotografen Therese Andersson och formgivaren Outi Bergman. Böckerna som är rikt illustrerade redogör för hälften av de dagar som formade ett år som för alltid finns kvar som ett starkt märke i historieböckerna.


De kan också köpas på Mariehamns bokhandel och i Lisco.

Trots ett nytt läge fortsatte ändå livet, om än något begränsat. Jag genomförde ett sommarprat där jag berättade saker om mig själv som inspirerat massor av andra människor i liknande situation. Jag har stundtals varit närmast nerringd av folk som vill ha råd, uppmuntran eller bara prata. Alkoholmissbruk är en sjukdom som inte syns så tydligt i det offentliga rummet men som förorsakar elände och problem vilka förstör familjer och hindrar människor för att bli sitt bästa jag. I dag är jag friskare och starkare än någonsin och ett exempel på att det alltid finns möjligheter, även när det tycks nattsvart.


Jag minns också året 2020 som präglat av osäkerhet kring vad som ska hända med öspelen, NatWest International Island Games. Efter talrika möten, förhandlingar och svåra beslut landade det hela i att tävlingarna återuppstår år 2023 på Guernsey.


Tillsammans med Fredrik Rosenqvist har jag under året startat en helt ny tidning som distribueras tillsammans med Ålands Sjöfart och som heter Ålands Handel.

Här kan du läsa både Ålands Sjöfart och Ålands Handel. OBS! Finns även som app där appar finns.

Samtidigt blev det också en podd som hittills gjorts i elva avsnitt och som snabbt seglat fram som Ålands största. Där pratas det hej vilt om precis allt sådant som gör världen roligare och rikare, det handlar om pengar, affärer, entreprenörer, kärlek, tygblöjor, schack, bitcoins, Napoleon, Hemingway, Wall Street, Bob Dylan, Paf och precis allt som gör livet levande. Välkommen in och lyssna, det är gratis och podden finns att hämta till exempel på Spotify.


Året blev inte bara kringgärdat av oro inför viruset. På Åland levde vi den allra största delen av året i en slags bubbla, helt utan att se sjukdomen. Arbetslkösheten rusade men hälsoeffekterna blev mycket små, ta i trä. Den nya tiden har gett outsinliga möjligheter till vardagsträning och frisk luft. Tillsammans med min livskamrat och -kärlek Helena har jag promenerat imponerande sträckor detta år. Det har aldrig känts långt då pratet alltid hållit oss sällskap. Nu när årets sista dag är här visar stegmätaren att vi gått 15.700 steg varenda dag, hela året. Det blir tillsammans drygt 5,7 miljoner steg och känns rätt coolt att blicka tillbaka på.

Till alla från oss önskar vi ett friskt och starkt år 2021. Tag hand om er själva och varandra och ses i vardagen som utgör själva livet.

Med vaccinet kommer hoppet om en öppnare och friskare värld, en sådan vi alla behöver.


Kommentarer

Populära inlägg