Ölfabriken växlar upp

Åländska ölfabrikören Stallhagen går från klarhet till klarhet och har nyligen förstorat, förstärkt, byggt ut och förändrat och hyser i dag världens första produktionslinje som kan hantera både flaskor och burkar. Detta får även andra konsekvenser än större produktion, kön växer när det gäller befintliga bryggerier som vädrar morgonluft och vill se hur ålänningarna gjort. Bland annat detta fick vi lära oss då delar av lagtingsgruppen besökte det expanderande företaget.

– Så sent som i går hade vi ett franskt företag här som vill se vad vi byggt, säger bryggmästaren Mats Ekholm, jag tror de redan sålt fyra liknande anläggningar med Stallhagen som referens.

Skälet till att man tidigare inte kombinerat flaskor och burkar i produktionslinjer är enkel – det har inte behövts, produktionen har löpt på bra ändå. Men i dag blir det allt vanligare med mikrobryggerier som har andra krav och lättare fötter än bryggerijättarna.

Stallhagen sysselsätter elva personer – sju i produktionen och fyra i försäljning och administration. I jämförelse är det väldigt få i förhållande till omsättningen som i fjol uppgick till drygt 2,4 miljoner euro. Skälet till det är en högeffektiv produktion som så långt det är möjligt är automatiserad.

Hittills har Finland, 50 procent, samt färjorna och Åland, 50 procent, utgjort marknaderna för Stallhagen. Med större muskler planerar man nu i högre grad att rikta blickarna mot Sverige.

– Vi vet att det länge funnits ett latent sug efter våra produkter i Sverige. Nu har vi kapacitet även för det, säger Ekholm.

Hittills har Stallhagen bara sålts på flaska. Tack vare nyinvesteringarna blir det nu mer fokus på aluminiumburkförpackningar. Det är inte så konstigt, nittio procent av all öl som säljs i Finland utgörs av burkar.

Stallhagen fortsätter dock framstå som ett premiummärke med annorlunda storlekar och layoutmässigt drivna etiketter. Åländskt öl är rätt och slätt snyggare.

– Det handlar i stor grad om att vara avvikande och synas på hyllorna. Vi vill vara premiumpremiumöl!

Råvarorna som används i ölframställningen utgörs till nittio procent av Ålands vatten som i sin tur tar sitt vatten från Långsjön – där Stallhagen typ ligger. Hela bryggerianläggningen ligger till exempel på ett vattenskyddsområde. Malten köps av finländska världsbolaget Viking Malt i Lahtis. Honungen som används i den populära storsäljaren honungsölen kommer i sin helhet från Åland. Men den som trodde att honung alltid smakar lika tror fel. Honung är oförutsägbart och nytt – varje år. Ibland väljer bisamhällen, under ledning av ett nyckfullt spejarbi, att äta ljung, ibland hallonblom eller hängpil eller något helt annat. Vad bina väljer är det ingen som vet och därför kan de riktiga finsmakarna känna spännande variationer i honungsölet.

Stallhagen är ett strålande exempel på entreprenörskap när det är som allra bäst. Med hjälp av lokal expertis, mod och uppfinningsrikedom har bolaget gått från noll till att vara ett av Finlands fyra fem största mikrobryggerier. Det är starkt och inspirerande.

Bryggmästare Mats Ekholm visar och berättar hur det går till när Ålands vatten förvandlas till Finlands bästa öl.
Lagtingsgruppen på plats i den verklighet som ser till att det finns skattemedel att bygga samhället med. Från vänster partisekreterare Jenny Schuhmeister, undertecknad, Mikael Lindholm och Mats Ekholm.

Denna produktionslinje är unik och kan hantera både flaskor och burkar. Den är också målet för många andra bryggerier som är redo att gå samma väg.

Här ska det så småningom bli ett besökscenter där den intresserade kan följa hur flaskor och burkar fylls med öl och förseglas.

En glad bryggmästare Ekholm är redo att producera mer och ännu bättre öl.

Det finns gott om utrymme i den nya fabriken.

Detta är nåt slags kontrollrum som är för svårt att förklara. (Det är alltså en omskrivning för att jag inte riktigt begriper...)
”När Jenny lyssnar är det bäst att ha argumenten i skick.” Gammalt Centerordspråk.

Allt är rostfritt i ölfabriken.


Så här ser maltsäckar ut i händelse att ni undrat.

Burkarna kommer till Åland staplade på varandra och försluts sedan med aluminiumlock i en från sidan sett rätt komplicerad process.

All in One står för att här fixar man precis allt!

Etiketter på rulle.

För att det ska finnas en fungerande insida måste även utsidan vara på plats! :-)




Kommentarer

Populära inlägg