Villervallan fortsätter

Först kom beskedet på ganska oklara grunder att det skulle bli fyra kommuner på Åland. Det var den internationella konsultbyrån PwC:s beräkning som också slog fast att reformen i sig inte sparar pengar utan de ekonomiska fördelarna kommer först när man stänger skolor och centraliserar service. För att begripa det måste man inte ha gått Handels, för att uttrycka det försiktigt.

Ålands landskapsregering ogillade tanken och kom med det egna förslaget fem kommuner där till exempel Vårdö skulle förena krafter med Eckerö. Just det, ni hör ju själva. Geografi var aldrig en paradgren när nuvarande ministrar gick i skolan.

I dag kom det tredje budet som kokat ner till fyra kommuner och en ton som gått från krigisk till krigisk till mindre krigisk vilket på nåt sätt är förmildrande. Ändå understryker dagens förslag den panik som hela förvaltningen andas. Man tänker osökt på Groucho Marx som uttryckte det pregnant: ”Det gäller att hålla på sina principer och är det så att de inte duger gäller det att ha andra.”

Centerns linje står fast. Vi uppmuntrar reformer men vi vill att initiativen kommer från kommunerna själva då det är det som självstyrelse faktiskt handlar om. Ska man i sitt ledarskap göra ändring måste man ha folk med sig, inte mot sig. Den lektionen ingick tydligen i samma program som de missade geografitimmarna fanns.

Centern hyllar lokalt engagemang, delaktighet och demokrati.

Presskonferensen i dag leddes av kommunminister Nina Fellman sekunderad av finansminister Mats Perämaa och socialminister Wille Valve. Minspelet säger kanske inte allt men nog det mesta.

Kommentarer

Populära inlägg