Viktigare se ljuset

Fotboll är passion och åsikter. Det märks efter IFK Mariehamns bragd att nå Champions Leauge-kvalet. Matcherna mot Legia Warszawa gick resultatmässigt inte så bra men innehåller ändå stora mått av precis sådant som för världen framåt: mod, oängslighet och kraften i försöket. Sedan finns det alltid sådana som är bättre än man själv och då får man lära av förlusterna. Detta gäller idrott och livet i allmänhet.

Mot den bakgrunden är det intressant att läsa statsägda nyhetsbyrån Yles krönikör Sebastian Backmans krönika som i stort sett går ut på att det är bättre att vara knäckt än stärkt. Den går att läsa på den här länken.

Nu är det så med tyckanden att ingen har fel, eller rätt. Bokstäverna beskriver bara att skribenten tycker det är provocerande att se det positiva hellre än det negativa. Som ett exempel lyfter han fram den här texten som jag skrev för IFK:s hemsida efter matchen i Warszawa. Jag valde då att ta fasta på det otroliga i att matchen överhuvudtaget ägde rum hellre än att grotta ner mig i det faktum att IFK släppte in nio mål och inte gjorde ett enda. Motståndet var helt enkelt för starkt.

Detta upplevs som provocerande för Sebastian Backman och skriver följande slutsats: ”Det ska vara surt att förlora, det ska gräma, det ska göra ont.” Kan det bli mera Finland än så, undrar jag? Som ålänning har jag tvärtom lärt mig att alltid, oavsett, fokusera på möjligheterna hellre än hindren.

Jag tycker Yle-texten är oerhört komisk och beskrivande för den sortens människor som alltid ser det halvtomma glaset på bordet. Inom IFK, och på Åland, har man över tid valt att göra tvärtom vilket hittills lett till ett ligaguld och tre Europaäventyr. Genom att fokusera på ljus tränger man undan mörker. Yles krönikör vill skapa mörker och vältra sig i eländet, duscha iskallt och ta på sig tagelskjortan. Ju värre, desto bättre.

Man kan kanske inte kalla svårmodskrönikan för definierande för den finländska folksjälen men inte heller långt därifrån. Budskapet är att melankoli och elände bär längre än optimism vilket man såklart får tycka. Trots att jag inte håller med.

Jag tycker Sebastian Backman borde fundera på hur vinnarskap egentligen uppstår. Och kanske boka in en intervju med exempelvis Christoph Treier som säkert skulle få fason på de mörka tankarna då sådana sällan leder till framgångar.

Segrar når man genom att tänka positivt och agera modigt.

Nej, bilden föreställer inte Yles krönikör Sebastian Backman utan Döden själv i Ingmar Bergmans episka Det sjunde inseglet. Där var det inte heller alltid så kul.

Kommentarer

Populära inlägg