Framtiden allt närmare

Gårdagen gick i sjöfartens tecken då Sjöfartens dag fyllde Mariehamn och Alandica. Tusentals besökare gjorde Mariehamn till ett nordiskt nav inom shippingen. Det var en inspirerande upplevelse att se så många inresande komma till Åland för att utveckla sjöfarten.

Ungefär samtidigt pågick en unik testkörning i Nevadaöknen i USA där Hyperloop demonstrerade styrkan i magneter och gav ett smakprov på morgondagens transportlösningar. Hyperloop är ett resultat av Elon Musk, mannen bakom elbilen Tesla, och hans visioner kring framtiden. Med på ett hörn finns även åländsk FS Links med bland andra Hasse Holmström och Otto Hojar som delägare.

Själv hade jag förmånen att möta en internationell grupp Hyperloop-planerare på Åland på senhösten i fjol och slogs av den beslutsamhet som projektet andades och den insikt i åländska frågor som gästerna uppvisade. Här kan man läsa några rader från det mötet.

Det handlar om visioner på mycket hög nivå och det är alldeles för enkelt att här och nu slå ifrån sig och kalla det drömmar. Hyperloop har fått in 80 miljoner dollar i riskkapital. Sådant händer inte utan torrt på fötterna.

Det ska bli oerhört intressant att höra mer från Hasse och Otto när de återvänder hem. Jag tycker dock det är imponerande att FS Links dels etablerat sig som en samarbetspartner till Hyperloop och dels fått med välrenommerade KPMG Sverige som konsult. Att ställa sig vid sidan av när tåget mot framtiden avgår betyder egentligen bara att man blir efter.
Här är en bild från testplatsen i USA. Läs mer om Hyperloop och allt som hänt på den här hemsidan.

Kommentarer

Populära inlägg