Gibraltar med i Fifa

Gibraltar kan bli nästa världsmästare i fotboll. Liksom Finland, Sverige, Spanien och drygt tvåhundra andra länder. Gibraltar blev i går som tvåhundraelfte land invald i det internationella fotbollsförbundet Fifa och är därmed med i kampen om VM-titeln. Denna väg har tidigare även Färöarna lyckats ta och denna väg borde Åland också välja. Färöarna och Gibraltar är liksom Åland självstyrda områden. Deras konstitution liknar Ålands men de har valt en annan väg och är i dag självständiga medlemmar i den internationella fotbollsfamiljen. Vid Fifa-kongressen i Mexiko där 93 procent av medlemmarna sade ja till Gibraltar framträdde Michael Llamas, ordförande i Gibraltar FA, och sade ord som är direkt överförbara även för åländska förhållanden:
”Vi är en liten nation och vi är realistiska kring vad vi kan åstadkomma på spelplan. Men det handlar inte om det. Under tre års medlemsskap i Uefa har fotbollen på Gibraltar förändrats i grunden. Nu kan vi dessutom ta nästa steg. Poängen är att de som är unga i dag på riktigt kommer att känna sig som medlemmar i den internationella fotbollsvärlden. They will be able to dream. And that is what is important for us.”
Det handlar om drömmar, visioner och nödvändigheten i att aldrig slå sig till ro. Om inte idrotten står för denna del av samhällsbygget, vem ska då göra det?

Hela artikeln om Fifa-medlemskapet kan man läsa mer om här i Gibraltar Chronicle. Läs och bli inspirerad och fråga dig själv: är det bättre att inte försöka än att försöka?

Om Gibraltar och dess aptit på internationella kontakter har jag skrivit tidigare:
När Fifa-medlemskapet var på gång.
I samband med 310-årsdagen.
Här genomfördes en stor sponsoruppgörelse i våras.
Några bilder från Gibraltar.

Så här brukar det se ut när Italien tar hem VM-bucklan.
Några av historiens VM-vinnare.

Kommentarer

Populära inlägg