Äntligen pris till volleyn!

De åländska volleyherrarna vann Ålandstidningens bragdmedalj vilket stod klart på lördagens Idrottsgala.

Ingenting kan vara mer välförtjänt, att slå ”omöjliga” Ösel i volleyfinalen på sommarens öspel är stortartat och, faktiskt, sensationellt.

Jag var själv inte på plats i Visby ishall (just den dagen) men hade glädjen att agera expertkommentator dagen innan för radiolegenden Owe Järlö tillsammans med gotländska volleyprofilen Pia Tillaeus Karlström när Åland slog Gotland i semifinalen. Det blev aldrig någon riktig match; ålänningarna servade bättre, slog hårdare och blockade högre. Matchen slutade 3-0 trots Järlös oblyga stöd.

Owe Järlö har bevakat öspelen sedan många, många år tillbaka och är som radiopratare hittills oslagen. Ingen kan som han växla tempo och samtidigt hålla en oöverträffad intellektuell nivå på sina prator. Han associerar, jublar, skämtar och förklarar i samma andetag. Sådana kommentatorer görs det inte många av nuförtiden. Tack för att jag fick vara med på ett hörn!

Här kan man för övrigt läsa mer från sommarens stora höjdpunkt, NatWest Island Games på Gotland!

Hur som helst framstod Team Åland i semifinalen som ostoppbara, de hade hittat det flyt som kan leda till guld – även mot motståndare som till pappers ter sig starkare. Upplevelsen på Gotland fick mig osökt att minnas liknande tider fast vi då var på Isle of Wight i den Engelska kanalen.

Guldet på Gotland var därmed i precis alla avseenden en bragd men det borde blivit ännu fler idrottspriser till volleyn (tycker jag) och håller fullständigt med den åländska volleybollens fader, Torsten Wikstrand, att det är dags att se över kriterierna för hur de åländska idrottskvinnorna och -männen belönas. Det råder onekligen en kraftig slagsida.

Till sist blev det en fin avslutning på helgen då IFK i årets första tävlingsmatch levde runt med gästande FC Honka Akatemia. Det var en fröjd att se framför allt nyförvärven Pontus Åsbrink och Julio Cesar Fernandes som sprang åttor runt motståndarna och till sist vann med 4-0, matchreferatet kan ni läsa här.


Pia, Owe och undertecknad kommenterande Åland-Gotland senaste sommar.

Åland vann semifinalen med 3-0 och var sedan omöjliga att stoppa i finalen mot Ösel.

Kommentarer

Populära inlägg