Viktigt le mot alla våra gäster

Att locka internationella kryssningsfartyg till Åland är bra på många plan. Det drar in pengar från besökarna och det skapar en internationell atmosfär i Mariehamn med omnejd. Skrev därför några insändare. Den första handlar om att koppla på det stora värdskapet inför våra gäster:

Våren är här och med den en turistsäsong som blir allt viktigare. I dag torsdag skulle årets första internationella kryssningsgäster till Mariehamn och Åland ha anlänt (blev tyvärr inställt i sista stund).
Liksom i fjol var det M/S AIDAcara som skulle öppnat säsongen och påminner oss alla som bor på Åland om nödvändigheten att vara intressanta, välkomnande och annorlunda, annars väljer våra besökare något annat. Konkurrensen om kryssningsfartygen är stenhård på Östersjön och det gäller att ständigt leverera mer än det förväntade.

Därför är det direkt avgörande att upprätthålla och förbättra vår konkurrenskraft i förhållande till omvärlden.
På Åland väntar sightseeing, mat, upplevelser och historia och min förhoppning är att varenda en av de som finns ombord på AIDAcara ska fatta tycke för vårt landskap och återvända för mer. Det borde alltid vara vårt motto. Vi vill ha återvändare och vi vill ha lång vänskap. Det får vi genom att vara oss själva och se till att paketera vår historia på ett attraktivt sätt. Folk som kryssar är hyggligt välbärgade, nyfikna på omvärlden och öppna för intryck.
Åland borde vara målet för resan och inte bara ett stopp i mängden. Här vände till exempel en del av världshistorien i form av Bomarsund, här är freden ständig och garanterad och här är närheten till omvärlden och sjöfarten en direkt förutsättning för vårt fortsatta välstånd.

Willkommen, bienvenue, welcome! Att öppna dörren för kryssningsfartyg och turister och med ett brett leende berätta om Åland är näringspolitik på riktigt och i vardagen.

Jörgen Pettersson
Lagtingsledamot (C)

Den andra blev en slags uppföljning då det visade sig att Mariehamns stad å ena sidan vill ta emot fler gäster men å andra sidan inte riktigt lever upp till kraven:

Hallå där staden, dags att öppna!

I torsdags skulle kryssningsfartyget AIDAcara varit i Mariehamn tillsammans med närmare ettusen gäster, nyfikna på Åland och promenadsugna. Nu blev det inte så, enligt uppgift valde rederiet att gå förbi Åland på grund av det överraskande snöovädret. Det är naturligtvis synd för alla de som förberett sig på att visa Ålands allra bästa sida. Vi behöver som bekant fler gäster, inte färre.

Det visar sig dock att medan de allra flesta gör sitt yttersta för att visa värdskap gentemot våra besökare har delar av Mariehamns stad valt en annan linje. Till min kännedom har, av en vaken betraktare, kommit att de publika toaletterna på Lilla holmen, dit en stor del av våra kryssningsgäster väljer att gå, är stängda och ska så förbli till på måndag.

Detta är kanske inte världens viktigaste sak, jo, kanske om man har nöd på just Lilla holmen, men den blottlägger också en av de utmaningar som vi som besöksmål har att hantera. Det är helt enkelt inte okej att ha en offentlig toalett och hålla den stängd under turistmånaden maj. Förutom de kryssningsfartyg som stadens ledning arbetar aktivt för att locka hit har vi skolklasser och många andra som rör sig i vår stad och ofta på just Lilla holmen.
Djävulen döljer sig som bekant i detaljerna och då gäller det att inte bara i glassiga broschyrer presentera attraktiva aktiviteter. Det gäller också att hålla öppet och vara tillgängliga och, framför allt, flexibla. Nöden har som bekant ingen lag och turister lockar vi bara genom att visa vänlighet och en öppen famn, inte stängda dörrar.


M/S AIDAcara är årets första internationella kryssningsgäst. Rederiet TUI Cruises hör till Ålands trogna besökare, bilden är från 2017 i Mariehamn. Foto: Jörgen Pettersson.

Kommentarer

Populära inlägg