Bra jobbat LR, vårjakt i år igen!

Även denna vår bär det iväg ut till holmarna i skärgården för att bärga en gudingmiddag till tonerna av allsång och en stigande sol. Det är få saker som slår det. Den här gången satt beskedet långt inne och de åländska socialdemokraterna valde att ducka då läget blev skarpt. Tack till ni övriga som valde att ta ansvar och göra rätt. I det här fallet har nämligen EU-domstolen och jaktmotståndarna (inklusive vår egen jaktminister) fel.

Den här texten om vårjakt är fortfarande en slags favorit bland inlägg jag tidigare skrivit.

Själv skrev jag en insändare efter gårdagens beslut som lyder så här:

Bra beslut att fortsätta jaga
En splittrad landskapsregering fattade på tisdagen det vettiga och rimliga beslutet att tillåta en begränsad jakt på vårens gudingar. Den åländska vårjakten är ett kulturarv i dess renaste form och dessutom ett skolexempel på hållbarhet. Jägare skördar av naturens överskott och bidrar till att stammen kan växa genom att hålla efter predatorer och skapa säkra boplatser för häckande honfågel. Jakt är att leva i samklang med naturen och här är EU-kommissionen på fel väg som försöker stoppa traditionen.

Därför är det uppseendeväckande och hållningslöst att socialdemokratiska jakt- och hållbarhetsministern Camilla Gunell samt hennes kamrat, kommunministern Nina Fellman, duckar och inte deltar i beslutet som alltså inte var ett resultat av enhällighet utan av allt att döma föregicks av stora mått partipolitik. Av detta kan vi dra slutsatsen att liberaler och moderater säger ja till jakt – och hållbarhet – medan sossarna säger nej.

Nu gör en minister ingen regering men nog skapar det en mycket märklig bild när Ålands egen jaktminister tydligen helst vill stoppa jakten. Det vore onekligen intressant att höra förklaringen.

Jörgen Pettersson (C)
Jägare och lagtingsledamot

Inget går upp mot friden och känslan att sitta i vettaskåran ute vid havsbandet.

Eller... det skulle möjligen vara doften av svedd guding då. Dessa fåglar ska nämligen plockas med ordning och behandlas värdigt.

Kommentarer

Populära inlägg