En bra story lockar besökare

När kryssningsfartyg AIDAaura kommer till Mariehamn i dag är det tjugoandra gången som ett så kallat ”främmande” kryssningsfartyg hälsar på i vår stad. Tiotusentals gäster har anlänt på fartyg för att bekanta sig med Fredens öar och världens kanske vackraste stad! Sådant sker inte automatiskt. Att kryssarna kommer till Åland är en följd av långsiktigt och entusiastiskt arbete av många inblandade men särskilt av Visit Åland och Gunilla Karlsson på Ålandsresor som skött det praktiska tillsammans med hamnagenten Kim Wasström. Det är inte bara en sak som måste funka för att upplevelsen av Åland ska bli så stark som möjligt och helst också locka till återbesök någon annan gång, gärna med familjen. För att lyckas med det måste vi sticka ut och erbjuda sådant som andra inte har, till exempel världens mest utvecklade demokrati och ett värdskap som sitter i ryggmärgen.

Ombord på AIDAaura finns 1.300 till största delen tysktalande gäster som är ute på en rundtur i Östersjön. De vill uppleva saker och gärna resa hem lite klokare än de var när de kom. På Åland har vi gott om berättelser att dela med oss av. Mariehamn är såklart en pärla i sig med våra tusen lindar, en pittoresk vandring från hamnen till centrum och hyggligt välsorterade butiker där våra gäster kan köpa med sig saker att ha glädje av när de är hemma igen. En promenad runt staden på dess många gångstigar är en lisa för själen för ljudmätta storstadsbor och tar man sig ut på landet öppnar sig en ocean av dramatisk historia. Kastelholms slott är platsen där det Sverige vi känner i dag formades. På Lövö ägde den tidens allra största fredskongress rum. I Bomarsund vände världshistorien och på Stallhagen är vilken eftermiddag som helst välspenderad. Väl i området kan man också berätta om Optinova i Godby som med sina specialslangar räddar liv över hela världen.

Vi har alltså mycket men vi behöver mer. För att locka besökare och skapa exportintäkter för hela Åland krävs att vi blir ännu bättre på att förpacka vårt erbjudande. Det ska vara enkelt att ta sig till Kobba Klintar och det ska vara möjligt att nå skärgården och dess immateriella skatter.

I dag är det fyrtio dagar kvar till höstens lagtingsval. Jag står till förfogande för att fortsätta jobbet med att stärka Åland och göra oss ännu mer intressant för vår omvärld. Bara genom att själv berätta vilka vi är och vad vi har att erbjuda kan vi räkna med att kryssningsfartygen med dess tusentals gäster återvänder. Åland är en liten ö i ett stort hav men våra företag når över hela världen och det kan vår berättelse också göra.

Ha en fin tisdag och glöm inte att krama en tysk i dag!

Att de stora kryssningsfartygen kommer till Åland är ett resultat av långsiktig och målmedveten marknadsföring. Målet med besöken måste vara att locka alla passagerare tillbaka med hjälp av våra berättelser och vår historia. Det vill jag fortsätta arbeta för!

Kommentarer

Populära inlägg