Tunnel är trygghet och frihet

Jodå, jag vet att det varit endel tunnel i denna blogg på senare tid men det är nödvändigt. Ålands landskapsregering står just nu inför ett beslut som satsar 100 miljoner euro på en bro och en färja som sparar tio minuter resa men i övrigt åstadkommer ingenting annat än skövlad natur och fler vägar.

För i stort sett samma pengar är det möjligt att bygga en tunnel från Svinö till Degerby och därmed göra hela Åland större.

Man skulle dessutom erbjuda frihet till alla som bor på Föglö att komma och gå när man själv vill, utan att vänta på färjor. Till detta ska läggas grundtrygghet i form av ständig tillgång till sjukvård och ordningsmakt i form av polis.

Det är sorgligt att se hur landskapsregeringen tycks ha bestämt sig att låta prestige och stolthet gå före rätt och klokskap. Parallellerna till ingenjör S.A. Andrée är slående. Andrée gav sig 1897 iväg med sin vätgasballong Örnen för att korsa Nordpolen. Expeditionen gick på tok vilket inte kan ha överraskat någon, inte heller Andrée själv men eftersom det gått prestige och stolthet i det hela förmådde han aldrig dra i handbromsen. Måtte inte historien upprepa sig på Åland 2019.

Genom att bygga en tunnel till Föglö skulle hela Åland växa och framtidstron inom skärgården stärkas.

Kommentarer

Populära inlägg